15 ani de Facebook: Nu punem întrebarea care trebuie

Facebook

Ieri s-au împlinit 15 ani de când Mark Zuckerberg a deschis TheFacebook.com din camera lui de cămin de la Harvard. Ceea ce a început ca un site de socializare pentru studenții de acolo s-a transformat într-o platformă online cu 2,7 miliarde de utilizatori care a schimbat lumea pentru totdeauna. Evident, acum toată lumea se întreabă dacă schimbarea asta a fost mai mult în bine sau mai mult în rău.

E, probabil, mult prea devreme ca să ne dăm seama. Social media a căpătat avânt considerabil abia în ultimii zece ani. Asta înseamnă prea puțin timp la dispoziție pentru ca omenirea să se adapteze corespunzător unei schimbări atât de seismice. Avem nevoie de legi, politici și norme pentru a reglementa ceva atât de masiv. Lucrurile astea cer timp pentru a analiza situația în profunzime.

Evident, Facebook și Zuckerberg au de răspuns pentru multe scandaluri, mai ales în ultimii ani. Am putut observa cum Zuckerberg pune mai presus de orice succesul companiei sale. Am văzut cum a furat cu nonșalanță modelul Snapchat pentru Instagram. Și multe altele. Despre toate lucrurile astea trebuie discutat și trași la răspundere cei vinovați – adică Facebook.

Cu toate astea, există o tendință de panică și hiperbole în comentariile pe care le vezi pe net despre Facebook. Balanță înclină într-o direcție clară, deseori fără o analiză obiectivă.

Rețelele sociale sunt, uneori, blamate pentru toate problemele din lume. Au distrus democrația, tinerii sunt din ce în ce mai depresivi etc. E clar că aceste platforme, la fel ca oricare altă tehnologie nouă din istoria omenirii, au adus si consecințe negative. După cum spuneam, avem nevoie de reforme în domeniul ăsta pentru a putea gestiona astfel de situații.

Vedem toate defectele Facebook (și pe bună dreptate) dar nu luăm în considerare the bigger picture. Nu ne gândim la perspectiva istorică, la contextul mai larg în care ar trebui analizate. Toate tehnologiile noi au fost întâmpinate cu reticiență la început. Internetul, calculatoarele, telefoanele, radioul, ziarele, televiziunea. Și apropo, deși fake news-ul e clar mult mai ușor de distribuit pe Facebook, să nu ne mințim că Zuckerberg a născut fenomenul. Zvonurile nefondate, poveștile virale false, miturile și teoriile conspirației toate existau bine-merci și înainte de Facebook și au dus la războaie sau conflicte sângeroase pe parcursul istoriei.

O întrebare mai importantă pe care ar trebui, poate, să ne-o punem este ce vom face în viitor pentru a ne adapta la social media. În general, oamenii au găsit moduri de a se adapta și de a incorpora în viața de zi cu zi noile tehnologii. Am știut întotdeauna să le folosim în avantajul nostru, chiar dacă mereu vor fi efecte mixte. Dacă vom ști să răspundem cum trebuie, toate problemele psihologice pe care le aduc rețelele sociale vor dispărea pe măsură ce adaptarea va crește.

Contextul mai mare în care ar trebui văzut Facebook este avansarea tehnologiei în general. Rețelele sociale nu au venit de nicăieri. Ele au venit o dată cu PC-urile, internetul, comunicarea digitală, smartphone-urile etc. E greu de vorbit de efectele negative ale Facebook iar în același timp să lauzi binele adus de radio, avioane, smartphone-uri etc. Într-o societate industrializată, plină de inovații tehnologice care sunt incorporate în viața de zi cu zi constant pentru a ne ajuta, apariția unei rețele ca Facebook era inevitabilă. Există o conexiune aici de care nu putem să uităm.

E greu de crezut că alternativa ar putea să fie ca totul să arate exact la fel, numai că fără Facebook. Dacă vrem o lume în care tehnologia ne face viața mai ușoară, Facebook va face parte inevitabil din ea.

Facebook are multe defecte. Rețelele sociale în general au multe defecte. Le simțim zilnic pe pielea noastră sau citim despre ele în cele mai recente scandaluri. Dar contextul care, inevitabil, le-a produs e unul care a adus omenirea în fața unor progrese remarcabile. 

Depinde doar de noi să gestionăm aceste tehnologii pentru a funcționa în avantajul nostru, așa cum am făcut de multe ori în trecut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *