Patru filme pe care le-am văzut în 2018

patru filme pe care le-am văzut în 2018

The Florida Project

La început, ai impresia că te uiți la o serie de sketchuri cu niște copii care locuiesc într-un motel din apropierea Disney World. Dar pe măsură ce trece timpul, narativa care începe să se formeze analizează cu o minuțiozitate dureroasă dilemele prin care trec părinții săraci precum și copiii lor. Vedem cum un sistem falimentar încearcă să aducă un pic de structură pentru situații imposibile. Realismul filmului e unul demn de Mungiu varianta americană: povești sfâșietoare care nu au soluții și nici morale neapărat sunt îmbinate cu umor voluntar și involuntar. Suntem provocați să ne dăm seama că poate n-ar trebui să simplificăm viețile altor oameni și să nu mai oferim răspunsuri care în teorie sunt foarte simple.

Call Me by Your Name

Cinematografia din Call Me by Your Name e sublimă. Filmul e unul erotic și care îți oferă un ocean de senzații. Locația, anunțată vag la început “undeva în nordul Italiei”, are un rol cel puțin la fel de important ca personajele. Iar faptul că nu se specifică orașul cu exactitate nu este întâmplător. Exact ca un paradis, ar putea fi oriunde. Muzica este, de asemenea, magistral aleasă.

Filmul spune povestea lui Elio, un adolescent de 17 ani care se îndrăgostește de un student în vârstă de 24 de ani de-al tatălui său. Atunci când studentul, venit doar pentru șase săptămâni, pleacă în sfârșit, tatăl lui Elio are un discurs memorabil:

“Our hearts and our bodies are given to us only once,” he says. “And before you know it, your heart’s worn out. And as for your body, there comes a point when no one looks at it, much less wants to come near it. Right now, there’s sorrow, pain. Don’t kill it, and with it the joy you’ve felt.”

Lady Bird

În Lady Bird, vedem cât de greu e să fii părintele unui adolescent, cum e să ai probleme cu banii și propriei tale fiice să-i fie rușine cu tine și cum viitorul de obicei nu e chiar cum ni-l imaginăm. Dar tema centrală e una mult mai subtilă și mai puternică: atenția. Cât de important și satisfăcător e să fii atent la lumea din jurul tău, la oamenii de lângă tine, la orașul în care locuiești.

E un film care reușește să fie tandru, distractiv, amuzant și isteț în același timp. Și nu în ultimul rând, Lady Bird e o scrisoare de dragoste a regizoarei Greta Gerwig către orașul natal, Sacramento.

Princess Cyd

Filmul este despre o tânără pe nume Cyd aflată în vizită pe timpul verii la mătușa sa Miranda. Cyd începe să fie atrasă de Katie, o barista din Chicago iar cele două încep o relație după câteva reprize de flirt rușinos. Fiind vorba de două adolescente, trecem împreună cu ele printr-un rollercoaster de sentimente și interese: iubire, dorință, dezvoltarea sexualității și religie. În același timp, Cyd dezvoltă o relație mai apropiată de cât ar fi crezut cu Miranda. Se provoacă una pe alta și în astfel înțeleg mai bine lumea împreună.

Dacă ești Dan Negru, nu te uita – există masturbare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *