Cinci seriale din 2017

Cinci seriale din 2017

Deși mi-am propus doar să fiu la curent cu serialele pe care le urmăresc deja, fiind oricum destul de multe, e foarte greu să reziști tentației de a începe un serial nou. Mai ales dacă toată lumea vorbește despre el.  Trebuie să fie bun, nu?

Așa că mai jos le-am enumerat pe cinci dintre cele mai reușite la care m-am uitat anul ăsta. Ordinea e aleatorie, nu e un top.

The Sinner

Înainte să înceapă fiecare vară, pe mai toate site-urile putem să găsim liste cu “summer readings” sau “beach readings”. E clar la ce se referă toată lumea – genul ăla de carte, văzută prost de critici de obicei, un fel de literatură “light”, pe care poți să o iei cu tine în vacanță și să o devorezi în câteva zile. Asta presupune că e destul de captivantă încât să-ți fie greu să o dai jos din mână. Cam exact asta e și senzația atunci când te uiți la The Sinner. Un serial făcut pentru binge-watching și e destul de greu să te abții să nu te uiți la toate cele 8 episoade deodată.

În The Sinner, Cora Tannetti e o femeie casnică depresivă care are un singur copil și un soț care, aparent cel puțin, o susține în tot ce face. Privirea distantă a Corei indică o traumă care așteaptă să iasă la suprafață sau măcar tendințe suicidale. În prima scenă, care e printre cele mai bune deschizătoare ale unui serial pe care le-am văzut vreodată, Cora e la plajă cu familia și își folosește cuțitul pentru a tăia o pară. Un minut mai târziu, același cuțit e folosit pentru a omorî un baiat care stătea pe un prosop un pic mai în față. Toată plaja e martoră. În The Sinner întrebarea nu e cine, ci de ce?

Big Little Lies

Aparent, Big Little Lies este despre un grup de mame billgatesesque de bogate dintr-un orășel american care se bârfesc constant și pentru care miza cea mai mare e cine dă cea mai tare petrecere pentru copilul lor. Bineînțeles, un secret murdar se ascunde pe undeva și de ce nu, o crimă are loc doar ca să pună un pic de sare și piper acțiunii.

Dar dacă treci de suprafață, o să vezi că serialul explorează violența domestică și pune o întrebare importantă: care este granița dintre prea multă pasiune și o relație toxică? Răspunsul devine din ce în ce mai evident odată cu trecerea episoadelor.

The Handmaid’s Tale

Pentru mine, cel mai bun serial din 2017.

În viitorul apropiat, rata fertilității scade dramatic ca urmare a bolilor cu transmitere sexuală și a poluării. În mijlocul haosului, o grupare  numită “Sons of Jacob” dă o lovitură de stat și după ce desființează toate instituțiile, aduce la putere un guvern teocrat. Noua țară, denumită Gilead, are la bază o societate construită pe o retorică creștină de dreapta. Liderii, însetați de putere, înființează clase sociale noi iar femeile sunt, în mare parte, sclave, fără drepturi: nu au voie să muncească, să aibă proprietăți, bani sau să citească.

Ce e interesant e că sursele de inspirație se trag din puritanii secolului 17 din SUA, Afghanistanul contemporan și celebrul decret 770 din România anilor ’60, care a sosit ca un răspuns la rata foarte scăzută a natalității, fiind interzis avortul și contraceptivele. Așadar, The Handmaid’s Tale nu e despre viitor. Nici măcar despre trecut sau prezent. Impulsul de a controla comportamentul și sistemul reproductiv feminin a existat și va exista întotdeauna, peste tot.

Mindhunter

Intriga în jurul serialelor polițiste se învârte întotdeauna asupra întrebării “Cine a comis crima?”. Aici intervine Mindhunter. În loc să ne facă să ne facă să încercăm să aflăm cine a comis crima, serialul vrea să răspundă la o întrebare mai dificilă: de ce?

Acțiunea are loc în anii ’70, atunci când analiza comportamentului criminalilor putea fi rezumată printr-o singură frază: criminalii sunt malefici. Un tânăr agent FBI, Holden Ford, își dă seama că o soluție pentru oprirea criminalilor ar fi să le înțeleagă mai bine motivele. Trebuie să examnieze rădăcinile psihologiei criminale. Cu ajutorul noului partener, Tench, Holden vizitează închisorile unde sunt ținuți printre cei mai mari monștri ai vremurilor și, prin conversații, încearcă să le intre sub piele pentru a obține răspunsuri.

The Crown

Serialul pe care Netflix a cheltuit cei mai mulți bani, The Crown, este o cronică a casei regale dar mai ales a conflictului interior ale reginei Elizabeth II: atunci când ești regină, mai ești tu sau ești doar titlul pe care îl reprezinți?

Serialul subliniază ideea că monarhia poate fi atât un privilegiu dar și o povară. Libertatea e relativă pentru, teoretic, cea mai puternică persoană din țară. E un serial despre alegeri și decizii care schimbă vieți; despre loialitate; despre schimbare; despre dinamicile genului și rolul femeilor în societate; despre politică. Dar pune o întrebare care rămâne constantă pe parcursul tuturor episoadelor: ce e mai important, persoana sau instituția? Răspunsul îl dă Elizabeth cu fiecare decizie pe care o ia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *