Adaptarea hedonică sau de ce fericirea nu durează niciodată

adaptarea hedonică

E destul de simplu. Atunci când se întâmplă lucruri bune, avem sentimente pozitive – suntem entuziasmați, ușurați, mândri și probabil, fericiți.

Problema e că fericirea de obicei nu ține mult. Entuziasmul pe care îl simți după ce ți-ai cumpărat laptopul la care ai visat atât de mult scade cu fiecare zi care trece, mândria pe care o simți că ai fost promovat începe încet-încet să facă loc anxietății cauzate de noile responsabilități.

Fenomenul ăsta e denumit de psihologi adaptarea hedonică – ideea că indiferent de cât de bine ne face ceva să ne simțim, după scurt timp ne vom întoarce în punctul de început, din punct de vedere emoțional. Cu alte cuvinte, nivelul fericirii are tendința de a se reîntoarce în punctul original de fiecare dată. Cu cât facem mai mulți bani, cu atât așteptările și dorințele cresc.

Un studiu făcut de National Library of Medicine din SUA a arătat că, după 18 luni, cei care au câștigat la loto sunt la fel de fericiți ca fiecare dintre noi. La fel se întâmplă și după căsătorie, schimbările de job sau promovări.

De ce nu ne putem menține fericirea?

Psihologii Kennon Sheldon și Sonja Lyubomirsky susțin că adaptarea hedonică are loc din două motive.

Prima dată când ni se întâmplă ceva pozitiv (cum ar fi că ne mutăm într-o casă nouă), de obicei au loc mai multe evenimente pozitive adiacente. Îți iei în sfârșit televizorul imens pe care ți l-ai dorit, ai parte de prima noapte în cel mai confortabil pat din lume și ai un spațiu imens pentru colecția de viniluri. Dar în timp, evenimentele de genul ăsta scad constant pentru că te obișnuiești încet cu toate lucrurile din casă așa că nu le mai observi. Așadar, fără alte evenimente pozitive, starea ta de bine nu mai are nicio bază așa că te întorci la nivelul inițial de fericire.

Al doilea motiv pentru care fericirea dispare este că deși evenimentele pozitive ar putea continua, cum ar fi faptul că începi să arăți din ce în ce mai bine din cauza dietei și mișcării, schimbarea începe să fie percepută ca fiind starea ta normală. Drept urmare, aspirațiile tale devin din ce în ce mai mari – vrei să arăți și mai bine. Psihologul Daniel Kahneman a numit acest proces “satisfaction treadmill”. Ne mărim automat standardele odată ce ajungem la el așa că vom continua să alergăm spre noile obiective pentru a fi satisfăcuți din nou.

Trebuie să avem o viziune mai realistă asupra fericirii

Adaptarea hedonică mai este numită și “hedonic treadmill” pentru că muncim întotdeauna pentru a ne schimba viața dar nu ne simțim de fapt niciodată diferit.

Tocmai de asta problemele noastre sunt recurente și inevitabile. Ne căsătorim cu persoana pe care o iubim pentru ca apoi să ne certăm cu ea. Cumpărăm casa visurilor noastre pentru ca apoi să o reparăm. Ajungem la jobul ideal pentru ca apoi să fim stresați că nu merge totul cum trebuie. Orice lucru din lume vine și cu un sacrificiu. Vine și cu partea negativă. Orice ne va face să ne simțim bine, ne va face, inevitabil, să ne simțim rău. Nu e ceva ușor de digerat, dar e o iluzie de care trebuie să scăpăm dacă vrem să fim pregătiți pentru momentele neplăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *