Brexitul în impas: de ce s-au împotmolit negocierile și ce urmează

Brexitul în impas

Întreg procesul Brexitului a început practic odată cu referendumul de pe 23 iunie 2016 în care majoritatea britanicilor au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. Aproape trei ani mai târziu, UE și Marea Britanie încă nu au ajuns la o înțelegere privind felul în care va avea loc Brexitul și cum va arăta viitoarea relație între blocul european și Regatul Unit. Mai jos, un mic explainer.

De ce părăsește Marea Britanie Uniunea Europeană?

Pe 23 iunie 2016 cetățenii britanici au votat într-un referendum pentru a părăsi Uniunea Europeană. Tabăra pro-Brexit a câștigat cu 51,9% față de 48,1%. Prezența la vot a fost de 71,8%, peste 30 de milioane de oameni votând.

Când va ieși Marea Britanie din UE?

Pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, a trebuit invocat Articolul 50 de la Tratatul de la Lisabona care prevede că cele două părți au la dispoziți doi ani ca să ajungă la o înțelegere. Procesul a fost declanșat de Theresa May pe 29 martie 2017, rezultând de aici că pe 29 martie 2019 la ora 23:00 GMT, Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană.

În decembrie, un tribunal european a decis că Marea Britanie se poate răzgândi și opri procesul în orice moment. De asemenea, termenul limită poate fi extins dacă toate cele 28 de state membre ale UE sunt de acord.

Ar putea avea loc un nou referendum?

Cel mai probabil, nu. Acest lucru ar trebui aprobat de guvern și trecu ca lege, ceea ce Theresa May a anunțat că nu va face. Guvernul ar putea fi forțat să facă asta dacă destui parlamentari votează în acest sens. Mulți parlamentari laburiști (opoziție) și un număr mai mic de conservatori doresc un nou referendum, dar fără susținerea liderului laburist Jeremy Corbyn, care le-ar putea ordona tuturor parlamnetarilor laburiști să voteze pentru un nou referendum, nu vor exista destule voturi.

Theresa May a negociat un acord cu UE, dar a fost respins de parlamentul britanic. De ce?

Acordul premierului britanic Theresa May a fost respins categoric de parlamentul britanic pe 15 ianuarie 2019. Motivul principal? Așa-zisa “plasă de siguranță” privind granița irlandeză.

Când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, granița dintre Irlanda (UE) și Irlanda de Nord (Marea Britanie) va deveni practic granița dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană. Niciuna dintre părți nu dorește să se întoarcă astfel la controale la graniță, posturi pentru ofițeri vamali, camere de supraveghere etc. Însă UE și UK nu pot ajunge la un acord privind cum s-ar putea evita acest scenariu.

Totuși, UE și guvernul britanic au căzut de acord să plaseze în acord “o plasă de siguranță” (backstop) care s-ar asigura că nu se va ajunge la o graniță strictă.

Plasa de siguranță prevede că Irlanda de Nord va continua să respecte unele reguli UE în domenii precum produsele alimentare sau standardele bunurilor. Acest lucru ar elimina nevoia unor controale la graniță pentru bunuri, dar ar cere ca anumite produse aduse în Irlanda de Nord din restul Marii Britanii să fie supuse unor noi controale.

Mai important însă – și aici intervine nemulțumirea parlamentarilor britanici – plasa de siguranță prevede crearea unui teritoriu temporar pentru o piață unică. Cu alte cuvinte, Marea Britanie ar rămâne practic în uniunea vamală a UE. Dacă negocierile viitoare privind relațiile comerciale vor eșua, plasa de siguranță se va aplica pe termen nedeterminat.

Evident, parlamentarii sunt nemulțumiți de această “capcană” pentru că Marea Britanie nu și-ar putea negocia propriile acorduri comerciale, ci ar trebui să le respecte pe cele ale UE.

Ce urmează?

Theresa May tocmai le-a cerut mai mult timp azi parlamentarilor pentru a încerca să renegocieze acordul cu UE, cu toate că negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier precum și alți lideri europeni, au fost foarte clari că acordul nu poate fi redeschis. Drept urmare, nu e deloc clar pentru nimeni. Singurul lucru evident este că întreg procesul a mers mult mai prost decât ar fi vrut oricine și nu pare că se îndreaptă înspre direcția bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *