Calea ușoară

calea ușoară

„Fundamentally it implies honesty, cleanness, courage, fairness, a sense of duty to the reader and the community.” – C.P. Scott

Vorbele lui C.P. Scott, unul dintre cei mai longevivi editori ai The Guardian, chiar dacă au fost spuse în 1921 la aniversarea centenarului ziarului, rămân și astăzi un manifest al presei libere.

Presa liberă înseamnă o presă onestă. Înseamnă libertate de exprimare. Înseamnă informarea corectă, obiectivă și netrunchiată a publicului. Înseamnă jurnaliști curajoși care vor investiga orice subiect este relevant pentru public, indiferent de interesele unora. Înseamnă abordarea unor subiecte care vor deranja și scandaliza publicul, care vor zdruncina credințe, opinii și chiar schimba status-quo-ul. Nu în ultimul rând, înseamnă libertatea de a schimba definiția presei libere pentru a ne adapta la prezent și viitor.

Presa liberă nu creează jurnaliști neapărat populari sau iubiți, dar respectați. Nu distrează mereu publicul, dar îl informează și îl educă. Nu îți oferă întotdeauna certitudini și adevăruri absolute, dar te face să îți pui întrebări. Nu exploatează slăbiciunile și viciile oamenilor, dar încearcă să scoată ce e mai bun din ei.

Mass-media, în general, trebuie să fie conștienți de influența pe care o au asupra publicului larg. Pot afecta viețile oamenilor într-o infinitate de feluri. De exemplu, mass-media pot contribui la proliferarea prejudecăților asupra anumitor grupuri și minorități sau pot pune umărul la clădirea unei gândiri deschise, tolerante și diverse. Pot prezenta violența ca pe ceva normal sau poate spune NU oricărui tip de justificare pentru un astfel de comportament. Exemplele pot continua.

Așadar, modelul “asta se cere, asta dăm” cu care defilează cu o nonșalanță greu de imaginat foarte mulți jurnaliști din România, nu stă în picioare. Să fie clar: e o scuză, nu un motiv. E o justificare a celui care știe că greșește, dar totul este în regulă pentru a găsit acest mic și dizgrațios adăpost sub care se ascunde de acuzațiile celor care chiar cred în datoria față de cititori. Este de asemenea o fugă de responsabilitate față de propriile acțiuni. Eu doar execut ordinele.

Este calea ușoară pentru un succes superficial și efemer. Sigur, ei pot fi mulțumiți și fericiți cu ce fac. Le oferă stabilitate financiară, cel puțin pentru o perioadă. Dar vorbim despre ceva meaningful?

Ce înseamnă ceva meaningful? Mai ales, ce mai înseamnă în 2017 să ai un job meaningful? Poate fi o dezbatere infinită și este greu de ajuns la un consens. Cu toate acestea, filozoful Alain de Botton spunea:

“When does a job feel meaningful? Whenever it allows us to generate delight or reduce suffering in others.”

Dacă acceptăm această definiție, putem pune întrebarea: cu ce le îmbunătățește viața telespectatorilor emisiunea lui Dan Capatos sau un articol dintr-un tabloid despre Oana Zăvoranu? Sigur, poate fi argumentat că după o zi grea la serviciu, oamenii vor doar să se relaxeze și nu vor lucruri mult prea complicate.

Dar, din nou, este calea ușoară. Exact ca un copil care ar mânca numai dulciuri dacă l-ai lăsa, de asemenea adulții trebuie educați pentru a  tinde să consume lucruri care chiar le vor face viața mai frumoasă, nu doar plăceri de moment.

Photo: Suzy Hazelwood / Flickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *