Ce s-a mai întâmplat prin lume 14.01.2019

1. Uniunea Europeană se pregătește să amâne Brexitul cel puțin până în iulie. Liderii UE și-au dat seama că acordul la care au ajuns cu Theresa May n-o să fie niciodată aprobat în parlamentul britanic. Drept urmare, britanicii or să ceară amânarea ieșirii oficiale care trebuia să aibă loc pe 29 martie ca să încerce să obțină un nou acord. Sau să organizeze alt referendum. Sau alegeri pentru nou premier. Drama continuă. (https://bit.ly/2AMrdzl)

2. În declarația stupidă a zilei, Trump a amenințat, pe Twitter unde altundeva, că o să “devasteze economic” Turcia dacă soldații turci or să atace kurzii după retragerea trupelor americane din Siria. SUA îi consideră aliați pe kurzii care se luptă cu ISIS în Siria dar Erdogan îi vede ca teroriști, pentru că gruparea lor mamă – Partidul Muncitorilor din Kurdistan – se luptă pentru autonomie în Turcia. (https://bit.ly/2FyF5Ao)

3. Macron a publicat o scrisoare deschisă către Franța, în ziua în care începe “Marea Dezbatere Națională”. E un efort disperat pentru a mai calma spiritele după al 9-lea weekend cu violențe ale Vestelor Galbene, care în ultima vreme agresează din ce în ce mai mulți jurnaliști. Cererile rezonabile ale Vestelor Galbene sunt de mult îngropate sub violențele fără rost și haosul creat pe străzi. Mișcarea își pierde din legitimitate pe weekend ce trece, dar asta nu i-a împedicat pe comuniștii francezi să recruteze membri de acolo. (https://bit.ly/2TLWqtF)

4. Mâine, în Menindee, Australia – un oraș cu doar vreo 500 de locuitori – prognoza meteo arată că vor fi 47 de grade Celsius. Western Australia, South Australia, Victoria, New South Wales și Tasmania așteaptă temperaturi de peste 40 de grade în următoarele zilei. La Melbourne, unde abia a început Australian Open, o să fie răcoare – doar 36 de grade. (https://bit.ly/2Cp85HY)

5. Apropo de Australian Open, Alex Deminaur despre care se zice deja că e noul Leyton Hewitt, a debutat cu o victorie în trei seturi azi dimineață în fața lui Pedro Sousa. Australianul de doar 19 ani e deja în primii 30 în lume și pare că are un viitor strălucit în față. The guy to watch anul ăsta alături de Stefanos Tsitsipas. Predicțiile treizecizero aici – https://bit.ly/2FB0QzT.

6. Au apărut noi guidelines de la British Nutrition Foundation privind mărimea potrivită a porțiilor. La fix pentru New Year, New Me. (https://bit.ly/2D9GMms)

7. Spotify va începe să vândă Discover Weekly brandurilor. Rubrica face o selecție săptămânală de recomandări printr-o combinație aproape magică de algoritm și muncă manuală iar pentru asta adună toate datele posibile despre gusturile utilizatorilor. Evident, Spotify nu putea să reziste tentației de a face un Facebook. Ne-au vândut, pe scurt. Pe lung, aici – https://bit.ly/2H77e3V

8. Potențialul terapeutic al drogurilor psihedelice explicat pe larg – https://bit.ly/2STpxvb.

9. Aseară a apărut pe HBO primul episod din noul sezon True Detective despre care toată lumea promite că e mai bun decât al doilea sezon care a fost… un dezastru. Ștacheta nu e prea sus, deci sunt încrezător. Plus un trailer pentru ultimul sezon Game of Thrones care apare pe 14 aprilie – https://bit.ly/2D7NHww.

10. “We are, after all, citizens of the world—a world filled with bacteria, some friendly, some not so friendly. Do we really want to travel in hermetically sealed popemobiles through the rural provinces of France, Mexico, and the Far East, eating only in Hard Rock Cafés and McDonald’s? Or do we want to eat without fear, tearing into the local stew, the humble taqueria’s mystery meat, the sincerely offered gift of a lightly grilled fish head? I know what I want. I want it all. I want to try everything once.” – Anthony Bourdain (https://bit.ly/2HkE0z0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *