Corupția mică duce la corupția mare

Corupția mică duce la corupția mare

Corupția e una dintre principalele teme din spațiul public românesc. Evident, e printre cele mai mari probleme cu care se confruntă România la ora actuală iar atunci când am vrut să aderăm la Uniunea Europeană, printre condițiile impuse a fost o luptă anti-corupție adevărată. Românii urăsc corupția, dar mai ales, urăsc politicienii corupți. Cel puțin în teorie, ce se întâmplă la vot e cu totul altceva.

N-ai cum să nu te gândești la politicieni atunci când cineva aduce vorbă de corupție. Politicieni care au luat sute de mii, milioane de euro ca să facă diverse favoruri. Politicieni care fură. Care nu sunt cinstiți. Care nu respectă regulile pe care noi, restul, fraierii, trebuie să le respectăm. E revoltător.

Dar parcă e mai greu să te revolți contra politicienilor când mergi fără bilet în autobuz. Când dai niște bănuți “nașului” să mergi mai ieftin cu trenul. Când vii pregătit cu mita pentru medic. Când aduci cafeaua clasică pentru secretara de la facultate sau de la școală. Cumva lucrurile de genul ăsta au intrat în folclor și sunt, tacit, acceptate. Pentru că, aparent, nu avem de ales. Așa se face. E atât de ușor să îndoi principiile morale când e vorba de tine și să fii cel mai just om din lume când e vorba de altul.

Cu ce ești tu mai justificat să mergi fără bilet decât Dragnea să fure “banii copiilor”? Nu tot din bugetul statului furi când faci asta? E mult mai greu să ne uităm la noi și mult mai ușor să ne plângem constant de clasa politică.

Evident, ce fac cetățenii privați nu îi scapă de nicio vină pe cei mai mari corupți ai țării. Ei merită în continuare să fie pedepsiți pentru ce au făcut. Dar dacă noi considerăm corupția o boală care a cuprins România, n-ar fi mai bine să începem să o tratăm? Să reconsiderăm ce e în regulă și ce nu?

Câtă vreme cultura corupției va exista până la cele mai mici niveluri ale societății, va fi un fenomen foarte greu de ținut sub control, că de eradicat nu se pune problema. Normalizarea corupției începe atunci când faci un mic gest pentru un mic favor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *