Cum mor democrațiile

În How Democracies Die, Steven Levitsky și Daniel Ziblatt susțin că felul în care mor democrațiile s-a schimbat semnificativ. Dacă înainte eram martorii unor revoluții sau lovituri de stat, acum schimbările se produc mult mai subtil. Și poate tocmai de asta, sunt mult mai greu de oprit.

E vorba de un declin treptat al democrației iar în ultimii 25 de ani totul s-a petrecut din cauza guvernelor alese democratic. Vedem asta în Georgia, Ungaria, Peru, Polonia, Rusia, Turcia și Ucraina.

Levitsky și Ziblatt dau exemplul Venezuelei. În 2011, când țara căzuse de mult victimă totalitarismului, majoritatea cetățenilor erau convinși că trăiesc în continuare într-o democrație. Fix în asta stă ingeniozitatea tiranilor de azi: și-au dat seama că nu trebuie să dea jos ca niște brute sistemul democratic; trebuie doar să-l îmbrățișeze, să se folosească de el și apoi să și-l însușească.

În Ungaria, Orban și-a început al treilea mandat consecutiv, după o victorie aproape zdrobitoare în alegerile de duminică. De când e prim-ministru, a slăbit instituțiile democratice, a atacat independența justiției și a cenzurat pe cât posibil presa independentă. Totul pe un fundal plin de mesaje xenofobe direcționate în principal către refugiați, UE și Soroș. Pe hârtie, Ungaria e o republică parlamentară democrată. Practic, Orban și-a însușit de mult democrația.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *