Eroarea de logică din răspunsul Q Magazine la criticile aduse articolului despre Dăncilă

Acum vreo două zile a apărut în Q Magazine un articol laudativ la adresa premierului Viorica Dăncilă. Evident, articolul cu pricina nu a fost primit deloc bine de bula de Facebook anti-PSD și a urmat un val de critici. Să nu creadă cineva că cei de la Q Magazine nu se așteptau la asta sau că îi afectează în vreun fel. Traficul pe site a merș șnur, obiectiv îndeplinit.

Dar ce e interesant e felul în care revista a ales să răspundă la toate criticile. Practic, lumea critica articolul că este unul pur laudativ și o odă, fără substanță. Niște laude nemeritate și nejustificate de realitate. Ei bine, Q Magazine a răspuns astfel:

“Da dar când Liiceanu o laudă în toate felurile pe Kovesi, cum era?”

Practic acuză ipocrizie. Este o eroare de logică clasică folosită foarte des în dezbateri. Se numește “whataboutism” și este încercearea de a discredita poziția oponentului prin a-i acuza de ipocrizie fără să combați direct argumentul lui. În cazul de față, aducerea în discuție a declarațiilor lui Liiceanu despre Kovesi. Cu ce e relevant ce a declarat Liiceanu despre Kovesi în discuția despre articolul Q Magazine? Este total alt subiect, fără nicio legătură. Chiar și dacă am duce argumentul până la capăt și oamenii ar fi într-adevăr ipocriți, ar face asta în vreun fel mai valid articolul despre Dăncilă? Trebuie să punem pauză și să ne amintim că dezbaterea este pur despre articol.

În SUA, această eroare a fost asociată foarte mult cu Uniunea Sovietică sau cu comunismul în general. De altfel, e folosită foarte des în prezent și de Putin, care de fiecare dată când se întâmplă ceva nasol în Rusia, sare imediat cu “da, dar ați văzut..” – inserați aici eveniment nasol din Occident.

Și Trump folosește acest timp de argumentare, după cum demonstrează John Oliver mai jos:

E foarte ușor să cazi în capcana asta și de multe ori nici măcar nu e o tehnică folosită neapărat conștient. Pur și simplu e ceva instinctiv. De aceea e bine să putem depista astfel de erori de logică și să le combatem. E esențial pentru orice dezbatere rămânerea să se evite devierea de la subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *