“Free Churro” arată de ce Bojack Horseman rămâne o capodoperă

Bojack free churro

Am mai vorbit despre Bojack. Și o s-o mai fac. Pentru că a intrat clar în hall of fame-ul televiziunii. Unul dintre cele mai bune seriale pe care le-am văzut vreodată. Și, mai important, creatorului Raphael Bob-Waksberg nu îi e frică să exprimenteze.

Și exact asta s-a întâmplat în “Free Churro”, episodul șase al sezonului cinci, care a ieșit la jumătatea lui septembrie pe Netflix.

La început, aflăm că mama lui Bojack, Beatrice Horseman, a murit din cauza vârstei și a demenței. Drept urmare, Bojack vorbește la înmormântarea ei. De aici totul ar fi putut să decurgă simplu. Știm cum funcționează episoadele clasice de la înmormântări. De fapt, am văzut asta chiar și-n Bojack, în sezonul doi când a murit creatorul Horsin Around și fostul cel mai bun prieten al lui, Herb Kazzaz. Still Broken a fost un episod care s-a centrat pe înmormântarea sa și a avut umor, celebrități și toată lumea încercând să afle cum îl afectează pe Bojack moartea lui Herb. A fost un episod bun, dar nu la nivelul Free Churro.

Numai că în Free Churro ceva e diferit. Bojack începe să vorbească. Și vorbește. Și vorbește. În continuare, Bojack vorbește. Camera e non stop asupra lui. În niciun moment nu vedem audiența, nu știm cine e în public. Nimeni nu îl întrerupe. E un one-man show iar Will Arnett, vedeta Arrested Development care îl interpretează pe Bojack, e absolut magistral aici.

Evident, Bojack fiind Bojack, nu durează mult până întreaga eulogie ajunge să fie mai mult despre el. Începe prin a povesti că fix înainte de înmormântare se oprește la Jack In The Box (lanț de fast-food din California) și se întreabă ce ar trebui oare să răspundă  la întrebarea pusă de vânzătoare: “cum ești?”.

If I say I’m doing shitty, they say ‘what’s wrong’ and I have to be like ‘I dunno, all of it.’

După ce sezonul patru ne-a arătat destul de clar felul în care Bojack a fost tratat de Beatrice când era mic și cât de mult l-a influențat ulterior acest lucru, era inevitabil ca el să își îndrepte până la urmă atenția și către mama sa. Toată ura pe care Bojack o simțea față de Beatrice a fost acum eliberată și proaspăta libertate îi oferă lui Bojack posibilitatea să zică ce vrea, pentru că mama sa nu mai poate răspunde:

Knock once if you’re proud of me. Knock once if you think I should shut up. Knock once if you love me

Bojack reușește să descrie relația sa cu Beatrice printr-o comparație cu un serial. Poate părea atipic, dar ne așteptăm la chestii de genul ăsta de la un serial care trece totul prin lentila show business-ului. De ce suntem triști când se termină un serial slab? Pentru că, atâta vreme cât serialul încă rula, exista șansa ca la un moment dat să devină bun. De aici vine tristețea finalului. E definitiv. Gata. Nu mai există nicio șansă să mai fie vreodată bun. În jurul lui Bojack a domnit întotdeauna o speranță că, poate, cine știe, la un moment dat, o să aibă o relație normală cu mama lui. Dar acum nu mai există nicio speranță. Totul e definitiv.

Mai important, făcând din nou paralele cu lumea televiziunii, Bojack subliniază că nu poți să repari toate greșelile trecutului cu un singur gest.

You can’t just screw up and then take a boat out into the ocean to save your best friend or solve a mystery and fly to Kansas. You need to do it every day. Which is so hard

Nu e prima oară când apare în Bojack ideea asta. Mai devreme în serial, când Bojack încerca să își schimbe stilul de viață și s-a hotărât să înceapă să alerge, în momentul în care era aproape să cedeze și a căzut din picioare, o figură angelică a apărut și i-a spus: “It gets easier every day. But you gotta do it every day. That’s the hard part”.

Bojack Horseman este, probabil, cel mai realist sitcom creat vreodată. Și tocmai de asta îmi vine greu să cred că va exista un happy-ending. Pentru că Bob-Waksbeg nu crede în finalul fericite. Și în Free Churro primim din nou acest mesaj:

You never get a happy ending. Because there’s always more show. Until there isn’t.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *