Game of Thrones: Transformarea lui Daenerys ar fi avut sens dacă n-ar fi fost așa bruscă

Spoiler alert etc etc. Dar Daenerys tocmai a luat-o complet razna și a ars un oraș întreg.

În trecut au existat mici indicii că Daenerys poate fi ruthless când e nevoie. Dar întotdeauna a existat un motiv. Nu a fost niciodată crudă doar de dragul de a face rău cuiva. A ucis oameni care nu se mai puteau apăra pentru că au refuzat să “bend the knee” în fața ei, precum tatăl și fratele lui Sam Tarly. A ucis și persoane care – considera ea – meritau să moară precum deținătorii de sclavi.

Înțeleg ideea. Daenerys crede cu toată ardoarea ei în ideea de dreptate și consideră că ea e cea care o va aduce. Ea trebuie să învingă forțele răului și să elibereze oamenii. E clar foarte aproape de o pantă periculoasă. Pentru a înfrânge acest rău, ea nu ezită să încalce normele morale, convisă fiind că scopul final scuză mijloacele. Genul ăsta de derapaje au sens și cum Denerys crede că se află într-o misiune morală de a elibera lumea – “breaking the wheel” – poate cădea lejer într-o astfel de capcană. După cum a zis și Varys, un om care se consideră “the chosen one” e foarte periculos.

Multe atrocități din lumea reală au fost justificate printr-o cauză morală. Fix asta fac teroriștii. Fix asta fac americanii în războaiele din Orientul Mijlociu. E o paralelă logică și una care chiar funcționează.

Dar de aici până la tirană care comite genocid e o cale destul de lungă. Ca să fie clar, nu e o cale imposibilă sau o rută implauzibilă. Numai că e un drum mult mai lung, care nu poate fi expus cum trebuie în doar câteva episoade, pe super scurt și brusc.

Faptul că Daenerys a devenit principalul personaj negativ al serialului nu e problemă în sine. Înțeleg logica și cred că e cel mai bun deznodământ posibil. Problema stă în execuție. Singurul semnal pe care l-am avut a fost scena în care ea îi ordonă practic – cu disperare – lui Jon Snow să nu spună nimănui că el e de fapt moștenitorul de drept al tronului. E evident că îi pasă mai mult de tron decât de Jon sau orice altceva. Dar, iarăși, de aici la genocid e cale lungă. Dacă în carte avem parte de o povestire și din punctul ei de vedere și putem să îi înțelegem gândurile mai bine, în serial nu știm mai nimic. Doar a enervat-o fff tare că au omorât-o pe Missandei? Era “nebună” pentru că asta e în genele familiei? Toate par motivații super simpliste pentru un serial atât de reușit și complex.

Producătorii serialului par hotărâți să livreze câteva idei până se încheie totul – Daenerys e rea, războiul e cel mai nasol lucru ever iar cel mai mare pericol este disperarea după putere. Idei nobile și care merită explorate. Dar costul este că vor să le livreze în modul cel mai grandios posibil și de cele mai multe ori narațiunea/continuitatea narativă are de suferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *