INTERVIU. Radu Ghelmez: “Principala greșeală a UE a fost să creadă că e suficient să faci bine. Din păcate, binele trebuie explicat și vândut cetățenilor”

interviu radu ghelmez

Am stat de vorbă cu Radu Ghelmez, contabil, poet de Facebook, membru USR și, speră el, viitor europarlamentar din partea aceluiași partid. Am acoperit subiecte destul de diverse – politică internă, situația din Barcelona, Donald Trump și altele.

Din 2016 ești stabilit în Barcelona. De ce ai plecat? Care sunt lucrurile care te-au impresionat la spanioli? Ce avem de învățat de la ei? Sau care sunt aspectele negative?


Trăiesc într-adevăr, din 2016, în Barcelona. Am plecat din țară în 2013 către America unde am ajuns în Atlanta și am petrecut trei ani foarte fierbinți. M-am mutat în America pentru că mai toate proiectele mele erau pe continentul american și mă săturasem să zbor peste ocean, înainte și înapoi, de câteva ori pe lună. Din America am decis să ne întoarcem în Europa, dar nu ne-am întors de tot, de tot, ne-am oprit la jumătatea drumului, în Barcelona.

Chestia care îmi place cel mai mult la spanioli e că ei știu să își ceară drepturile în stradă și că, atunci când nu le convine ce fac politicienii, nu se uită în stânga și în dreapta să vadă dacă mai iese lume, cine o mai ieși și așa mai departe. Când au ceva de zis, ies în stradă și își spun părerea. Am început și noi, românii, să înțelegem importanța protestului public, dar nu avem încă solidaritatea și promptitudinea spaniolilor.

De la simplu cetățean român stabilit în străinătate, ai ajuns să candidezi pentru a fi pe lista de europarlamentari din partea USR. De ce ai intrat în politică și mai ales, de ce USR?


Am intrat în politică pentru eu cred că pot să ajut. Cred că politica este un instrument fundamental pentru a face bine societății și mă doare să văd cum acest instrument a fost pervertit pentru a servi interesele unor indivizi. Am ales să intru în USR în primul rând pentru că este singurul partid din România care a adoptat democrația internă (nu doar clamează că a adoptat-o) și pentru că îmi plac foarte mult useriștii și sunt încântat și onorat să fiu coleg cu ei.

Pare ca USR se concentreaza exclusiv pe electoratul “de Facebook”. Ești de acord cu aceasta afirmatie? Daca da, ce crezi ca ar trebui sa faca in plus pentru a ajunge si la oamenii din afara bulei? Daca nu, ce face USR pentru a atrage parte din electoratul PSD, de pildă?


E o percepție inițial corectă care s-a transformat într-un fel de teorie aproape universal acceptată și a rămas așa mult după ce nu a mai fost validă. Bula noastră inițială crede cumva că suntem încă un partid de bulă. Nu mai suntem. Deschidem accelerat noi filiale locale și marea lor majoritate sunt în orașe de mărime mică și medie din România. Campania “Fără Penali” a fost un alt factor care ne-a ajutat să ieșim de pe Facebook în stradă și să vorbim cu oamenii, toți oamenii, indiferent de cine sunt și de unde. Un milion de români au semnat inițiativa susținută de noi, e greu de crezut că acești oameni reprezintă o bulă de Facebook. Va mai dura un timp până când această percepție va fi corectată de realitate, dar semnele se văd încă de pe acum și cred că suntem pe drumul cel bun.

Dan Bărna a declarat că el vede USR ca fiind în zona de “centru-dreapta” a politicii. La voi pe site am văzut că sunt și oameni de dreapta și de stânga în partid. Tu cum vezi USR?


Eu văd USR ca fiind un partid mult mai eclectic decât reiese el din declarațiile leadership-ului nostru și mă bucur foarte tare că este așa. În 2018, dihotomia stânga-dreapta a devenit irelevantă, ea mai contează doar pentru cei care vor să te identifice ca să te poată critica. Mult mai important mi se pare ca oamenii din partid, de stânga sau de dreapta, să fie uniți de niște valori importante și actuale: politica în serviciul cetățeanului, proeuropenism, corectitudine, meritocrație, libertate și solidaritate socială. Și mă bucur mult să știu că așa suntem.

Văd că situația e în continuare tensionată în Catalonia, după referendumul de anul trecut. Spuneai pe Facebook că autoritățile spaniole au greșit, intervenind în forță. Ce crezi că ar fi trebuit să facă? Tu cum vezi problema independenței?


Da, guvernul Rajoy a greșit încercând să stingă conflictul intern cu forța și ignorând vocile propriilor cetățeni. Ar fi fost mult mai înțelept să înțeleagă frustrările catalanilor separatiști și să le dezamorseze, în loc să escaladeze violent și să transforme liderii acestora în victime. Și a avut nenumărate oportunități și sprijinul unei însemnate părți dintre catalani, dar a ales să construiască un capital electoral populist în restul Spaniei în loc să găsească o soluție care să aplaneze conflictul.

Eu nu mă pronunț în problema independenței, e treaba catalanilor să decidă ce și cum, eu mă simt încă un oaspete după doar doi ani în Barcelona și nu simt nevoia să le zic eu gazdelor mele cum e mai bine să își organizeze treburile. Pentru mine, personal, independența Cataloniei ar fi o problemă serioasă și mi-ar afecta activitatea profesională, prin urmare intereseul meu e ca Spania să rămână unită. Nu cred însă că am dreptul să cer catalanilor să ia în considerare interesul meu personal și am încredere în ei că vor rezolva până la urmă cu succes această criză.

Cum evaluezi președinția lui Trump după doi ani? E atât de dezastruoasă pe cât se prezicea la început? Ce te-a surprins în acești doi ani?


Da, este dezastruoasă. Eu sunt foarte fericit că nu s-a întâmplat ce e mai rău, adică un conflict total în Orientul Mijlociu sau Coreea, dar mai toate celelalte așteptări pesimiste ale mele au fost depășite în mai rău. Cel mai tare m-a surprins lipsa de coloană a republicanilor care au cedat întreg partidul trumpismului pentru a-și asigura accesul la electoratul lui Trump. Înțeleg ce fac, dar îmi vine încă foarte greu să accept că o fac, deși îi văd zi de zi sabotând America pentru a-i face pe plac lui Trump.

Având în vedere toate tensiunile din ultimii ani – criza imigranților, răspândirea naționalismului/populismului/sentimentelor anti-UE – unde crezi că greșește Uniunea Europeană?


Cred că o parte din problemele curente sunt generate de evoluția naturală a Uniunii. Nu sunt atât greșeli, cât dureri de creștere. Nu se putea face de la bun început o Uniune care să corespundă perfect necesităților actuale, ea trebuie construită constant și ajustată la ce se întâmplă în interior și în jur, în lume. Astea fiind zise, cred că principala greșeală a instituțiilor europene a fost că au crezut că e suficient să faci bine și lumea va fi mulțumită. Din păcate, umanitatea nu funcționează așa, binele trebuie explicat, trebuie “vândut” cetățenilor, trebuie să pui inimă, nu doar cifre în discursul tău către cei de a căror bunăvoință depinzi. Și mă bucur să văd că politicienii europeni încep să facă asta și vreau și să fiu alături de ei și să îi ajut cum pot.

Ai un politician pe care îl admiri? De ce?


Dag Hammarskjold este politicianul meu preferat. Diplomat suedez, a fost secretarul general ONU între 1953 și 1961. El este modelul meu în politică pentru că a reușit să îmbine pragmatismul necesar funcției sale cu umanismul său luminos și pentru că și-a păstrat până în ultima clipă o umilință fundamentală și o dorință sinceră de a servi oamenii. El a zis la un moment dat: “Your position never gives you the right to command. It only imposes on you the duty of so living your life that others can receive your orders without being humiliated” și pentru asta îl admir enorm.

Ai putea să îmi spui câteva măsuri bune luate de PSD în ultimii 25 de ani? 


PSD este un partid atât de incompetent încât și atunci când își propune să facă ceva ce nu sună tocmai rău, îi iese așa de prost de rămâi să te întrebi dacă nu mai bine nu se băgau și lăsau pe alții. Trebuie, totuși, să admit că, atunci când s-a ivit oportunitatea, nu s-au opus intrării României în NATO și UE și cred că ăsta este cel mai bun lucru pe care l-au făcut până acum pentru noi.

Care crezi că ar trebui să fie prioritățile României în raport cu Uniunea Europeană?


Prioritatea noastră principală este să nu ne dezangrenăm din mecanismul decizional UE. Dacă multiplele viteze ale Uniunii pe diferite paliere va fi soluția necesară pentru a depăși blocajele actuale în funcționarea instituțiilor europene, noi trebuie să ne asigurăm că rămânem în Europa primei viteze din cât mai multe unghiuri de vedere. E vital pentru noi să nu ne retragem într-o perfierie europeană prin incompetența și reaua voință a politicienilor noștri. O a doua prioritate majoră este sprijinirea aderării Republicii Moldova și, cumva legat de asta, creșterea stabilității și securității statelor non membre din flancul sud-estic al Europei unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *