Scurtă poveste de la Seth Godin despre statutul social

Statutul social e totul.

Patru prieteni care nu s-au mai văzut de mult timp se întâlnesc să ia prânzul împreună.

Primul scoate pe masă un iPhone X, nou-nouț. Cel mai profitabil produs creat vreodată, iPhone-ul, nu a oferit schimbări radicale la nivel de funcționalități în ultimii cinci ani, dar oamenii continuă să-l cumpere pe cel mai nou. E clar de ce. E un simbol. Un simbol al valorii, al statutului social. Primul prieten își arată puterea financiară atunci când scoate telefonul pe masă.

Al doilea scoate un Google Pixel 2, telefon Android. Vrea să arate că e mai deștept decât primul, el a cumpărat ceva ce e mai ieftin, dar, din punct de vedere tehnic, e mai bun.

Al treilea pune pe masă un telefon cu clapă rezistent la apă, vechi de 12 ani. Nu contează, lui îi pasă doar de funcționalitate, vrea doar ceva util. Nu e snob ca ceilalți doi.

Al patrulea prieten nu are un telefon deloc. Nu are nevoie de un telefon. La el, este vorba de statutul de a nu avea un statut.

Și ciclul continuă la infinit. În mai tot ce facem, vrem doar să urcăm într-un fel sau altul pe scara statutului social. Ca să evităm rușinea. Rușinea de a ne simți inferiori în vreun fel.

Povestea e spusă de Seth Godin în noul lui podcast, Akimbo. Merită ascultat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *