De văzut pe Netflix: Icarus

Icarus
Bryan Fogel, un regizor american, a fost mereu pasionat de ciclism. După ce a văzut nivelul dopajului din sportul său preferat, s-a hotărât să încerce și el să trișeze exact ca Lance Armstrong, pentru a vedea din interior cum funcționează sistemul. Cum îi place să facă și filme, s-a gândit să transforme totul într-un documentar.
Nimic spectaculos până aici. Așa că Fogel ia legătura cu medicul Grigory Rodchenkov, șeful laboratorului național anti-doping din Rusia. El îi creează rutina perfectă pentru a nu fi prins și în prima jumătate de oră îl vedem pe Fogel cum își injectează în coapse și în fund probabil toate substanțele posibile din lume.
E drept, prima jumătate de oră ar fi putut să fie comprimată în 5-10 minute, dar ce urmează apoi te ține cu ochii lipiți de ecran. Rodchenkov, în loc să fie anti-doping, era anti-anti-doping.
Aflăm apoi că Rodchenkov devine un Edward Snowden al Rusiei și, printre câteva citate de George Orwell, dezvăluie că nu numai că a implementat un sistem de dopaj sistematic al atleților ruși, dar apoi a lucrat pentru a ascunde asta de Agenția Globală Anti-Doping (WADA) și de Comitetul Olimpic Internațional. Evident, ca orice se întâmplă în Rusia, totul a venit la comanda lui Putin, care s-a simțit umilit de rezultatele slabe ale Rusiei de la olimpiada de la Vancouver. Trebuie să ai cojones să îl acuzi atât de direct, în fața camerelor, pe Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *