Ingrid Goes West ne arată fața urâtă a Instagramului

Ingrid goes West ne arată fața urâtă a Instagramului

Ingrid Goes West e o comedie neagră despre dependență și hărțuire. Aici intervine o parte din ingenionizitatea filmului: deși aceste două concepte sunt unele destul de sumbre, ele sunt juxtapuse cu o lumea glossy, fără griji și plină de fericire a Instagramului. Cu un focus pe influenceri.

Ingrid, jucată excelent de Aubrey Plaza (April din Parks and Recreation), este o femeie dependentă de Instagram. Mai exact e dependentă de a se hrăni cu viețile aparent perfecte ale influencerilor de pe rețeaua de socializare. Nu pot să zic că ar exista chiar o diversitate în lumea asta: majoritatea sunt femei tinere, young adults, albe, cu milioane de followers care trăiesc o viață plină de soare, plaje și mâncăruri perfect aranjate. Ele sunt reginele brunch-ului și ale avocado-ului.

Ingrid Goes West ne arată că în spatele fiecărei persoane de acest tip, în spatele fiecărui cont de Instagram, se află o ființă umană plină de trăiri, emoții, insecurități și toate lucrurile care se aplică muritorilor de rând. Nu e ceva revoluționar, dar felul în care filmul prezintă această realitate face ca totul să te lovească mult mai puternic decât te-ai aștepta. Puterea peliculei stă în faptul că majoritatea dintre noi, oricât nu am vrea să recunoaștem, ne regăsim poate un pic prea mult în Ingrid.

Ingrid, o tânără care pare că e apăsată și de niște probleme mentale care se agravează de la o zi la alta, o descoperă în Elle pe Taylor Sloane, un influencer pe Instagram care este practic arhetipul tuturor influencerilor pe care i-ați văzut vreodată. Bifează fiecare căsuță: cocktailuri cu mai multe culori decât paleta unui pictor, case boeme sub lumina soarelui, farfurii aranjate fancy, cafele artizanale băute în cele mai cool și hipsterish cafenele; aș putea continua până mâine, dar înțelegeți ideea. Dacă nu, puteți să-i dați un follow lui Taylor chiar aici.

După ce o urmărește pe Instagram, Ingrid începe să o urmărească pe Taylor și în viața reală. Reușește cumva chiar să se împrietenească cu ea (genul de chestie care pare că se întâmplă numai în filme) și cele două devin besties într-un timp șocant de scurt.

Ingrid Goes West e o comedie neagră care lovește acolo unde doare mai tare: ne simțim prea aproape de Ingrid ca să râdem de ea. Chiar dacă nu hărțuim oamenii, tot suntem invidioși pe ei pentru viețile aparent perfecte pe care le trăiesc. Urmărim influencerii și celebritățile și devorăm cu o lăcomie greu de înțeles fiecare amănunt din viața lor tocmai pentru că vrem să fim ca ei. Ba nu. Vrem să fim ei.

Totul e mai ușor acum datorită – sau din cauza? – internetului. Dacă înainte trebuia să trimiți niște scrisori către vedetele preferate care oricum cel mai probabil nu ar fi ajuns niciodată la destinație, acum ești la un click distanță de a da un comment la o poză. Oamenii se simt nesiguri și de multe ori au senzația că nu știu cum ar trebui să trăiască, ce ar trebui să facă și ce să cumpere. În situația asta, e o soluție foarte ușoară pur și simplu să copiezi ce fac alți oameni de succes: ce sucuri beau, ce restaurante frecventează, ce haine poartă și așa mai departe. Cu Instagram, totul e mult mai ușor, nu trebuie să mai stai să cumperi toate revistele și să citești interviuri lungi și obositoare în care o vedetă poate o să vorbească despre ce parfum folosește sau poate nu. Un simplu follow e de ajuns pentru a intra în intimitatea oricui dorești.

Deși dependența lui Ingrid nu e una clasică precum cea de alcool sau droguri, de la începutul filmului există senzația că totul o să meargă din ce în ce mai prost pentru ea. E inevitabil că va atinge capătul prăpastiei la sfârșit. După ce a fost respinsă în repetate rânduri de persoana pe care o admiră cel mai mult în lume, Ingrid își dă seama de problema ei și încearcă să se sinucidă. Numai că, evident, totul e postat pe Instagram într-un ultim clip.

Finalul e scris cu o măiestrie greu de egalat: faptul că a recunoscut în fața a mii de necunoscuți pe Instagram că nu e perfectă a generat o atenție extraordinară iar clipul ei în care își recunoștea toate defectele a devenit instant viral. Recunoscând că nu e perfectă, ea a devenit perfectă în ochii tuturor celor care s-au regăsit în vorbele ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *