Insecure e un sitcom sincer și relatable

Insecure e un sitcom sincer și relatable

Rețeta sitcomului american în care niște tineri între 20 și 30 de ani trec împreună prin greutățile vieții nu e nici pe departe una nouă. Friends, How I Met Your Mother și multe alte seriale pot să depună mărturie pentru asta. Dar cumva, Insecure reușește să aducă ceva nou.

Focusul serialului este unul familiar: Issa are 29 de ani, stă în Los Angeles și e nemulțumită de direcția în care se duce viața ei iar Molly, prietena ei cea mai bună, încearcă să mențină un echilibru între succesul ei ca avocat la o firmă importantă și eșecul de pe plan emoțional.

Insecure lasă senzația că genul ăsta de conflicte sunt, deși nu ne place, mai mult sau mai puțin inevitabile. Ce reușește serialul să facă foarte bine e să exploreze problemele de genul ăsta prin perspectiva foarte specifică a Issei, Molly, dar a altor personaje.

Issa Rae, care este atât actrița principală cât și creatoarea serialului, joacă o variantă fictivă a sa, dar o face cu un entuziasm remarcabil. Pe lângă faptul că a creat serialul și participă la scrierea scenariului, Rae joacă într-un mare fel, mai ales în momentele intime din fața oglinzii, atunci când are loc un fel de monolog-rap cu o versiune a Issei scăpată de orice fel de insecurități și inhibiții.

Ce e cu adevărat remarcabil la Insecure este felul în care portretizează niște personaje cu defecte clare, dar fără să ne facă să le detestăm.

Seinfeld e unul dintre cele mai bune sitcomuri din istorie tocmai pentru că a îndrăznit să aducă în fața publicului niște personaje cu defecte majore bazate pe principiul de bază al lui Larry David – no hugging, no learning. Dar lucrul ăsta a venit cu un cost: deși suntem cumva empatici cu George, Jerry, Elaine și Kramer, la final, ei rămân niște oameni cu care nu prea am vrea să ieșim la bere.

Issa Rae a declarat că Insecure a fost inspirat și de Curb Your Enthusiasm, a doua capodoperă a lui Larry David, după Seinfeld, care merge pe aceleași principii. Diferența este, totuși, că Insecure se situează mult mai bine pe linia extrem de subțire între “oameni imperfecți” și “niște persoane pur și simplu groaznice.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *