Guest post: Legea europeană a copyright-ului e mai mișto decât îți spun influencerii tăi preferați (dacă nu ești hoț de conținut sau Mark Zuckerbeg)

de Ionuț Axinescu

„Săriți, fraților, n-o să mai avem voie să postăm meme-uri și linkuri, e sfârșitul internetului!” Mă tot uit pe directiva aia europeană a copyright-ului și-mi dau seama că oamenii efectiv nu știu să citească. Doar mestecă două-trei idei pe care le-au preluat de la alții, care la rândul lor nu știu să citească, și răspândesc fake news.

Pe scurt, legea asta e necesară și trebuie privită din trei perspective. Cea a creatorilor de conținut (jurnaliști, scriitori, muzicieni etc), a platformelor gen Facebook & Youtube și a utilizatorului de internet care doar distribuie chestii prietenilor.

Pentru creatorii de content legea e mai mult decât binevenită, pentru că acum le protejează drepturile de autor. Concret, or să câștige mai mulți bani de pe urma muncii lor, care până acum era furată și folosită la liber de alții.

De unde vor câștiga bani? De la alți publisheri care le preiau munca și de la platformele uriașe gen Facebook și Youtube, care de acum vor plăti contentul distribuit pe rețelele lor. Cu alte cuvinte, giganții ăștia (unde ne pierdem vremea în loc să citim o lege) trebuie să își facă nițel curat în curte și să marce banul creatorilor de conținut. Ceva logic și de bun simț, care trebuia reglementat de mult.

„Bine, dar eu am un site fff mic și înțeleg că de acum n-o să mai pot cita publicații mari sau să comentez materialele lor, dacă nu scot banul” – Ba o să ai voie, site fff mic, la fel ca până acum. Trebuie doar să știi să citești: „The use of existing works for purposes of quotation, criticism, review, caricature as well as parody are explicitly allowed”.  Singura noutate e c-o să dai de belele în caz c-o să iei un material întreg cu copy-paste. Ceea ce e foarte bine, că așa vor fi puse la pământ site-urile care fură conținut și fac bani frumoși de pe urma altora.

„OK, și eu, ca om simplu de pe internet, care distribuie pisici și știri prietenilor? De ce trebuie să plătesc ca să postez un link?” – Nu plătești nimic, boss, că nu ești vizat de legea asta. Scrie negru pe alb, trebuie (din nou) doar să știi să citești: „The new rules applicable to the use of press publications online will only apply to commercial services such as news aggregators, not to users. This means that internet users will continue to be able to share such content on social media and link to online newspapers.”

„Da, dar meme-uri mai am voie să pun pe Facebook? NE FURĂ MEME-URILE ȘI GIF-URILE AMUZANTE, NENOROCIȚII :((” – Nu, omule frumos care citești doar titluri, nu îți fură nimeni nimic. Postezi fix ce postai și până acum, fără restricții. Uite, negru pe alb: „This means that memes and similar parody creations can be used freely.”

„Bine, dar or să existe filtre draconice. De unde o să știe Facebook că eu sunt pe persoană fizică sau că distribui umor? O SĂ BLOCHEZE TOT, CE MĂ FAC?!!” – E treaba fiecărei platforme cum aplică directiva, nu e cazul să mori de grija lor. Că vor exista filtre de upload de netrecut e doar o presupunere. Cel mai probabil greșită, pentru că interesul platformelor precum Facebook și Youtube va fi să-și păstreze userii, nu să-i facă să plece din cauza că nu se pot exprima.

Așa că filtrele alea vor fi lejere și îndeajuns de inteligente încât să te lase să postezi ce și cum postai și până acum. De altfel, și acum există filtre pe Facebook, care funcționează fără probleme (spre exemplu, poți uploada rapid un video cu muzică protejată de drepturi de autor, dacă specifici că nu e în interes comercial).

TLDR – Ai voie să fii ofticat pe legea asta doar în două situații: dacă ciordești conținut ca să mănânci sau dacă ești Mark Zuckerberg. OK, pa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *