De ce San Junipero e cel mai bun episod din Black Mirror

San Junipero

Există viață înainte de San Junipero și viața după San Junipero. E, probabil, singurul episod din Black Mirror cu happy-ending (încă n-am ajuns la sezonul 4). E și cel mai bun, nu știu dacă întâmplător.

Finalurile fericite nu mai impresionează pe nimeni dar cumva Black Mirror reușește să întoarcă ideea asta. În toate episoadele până la SJ, a fost construită minuțios ideea că tehnologia e o capcană în care oamenii își prind urechile fără să își dea seama. Și de obicei, când își dau seama, e prea târziu. SJ e un episod special și datorită orelor întregi de dinainte în care am văzut aplicații cu efecte catastrofale și un avans tehnologic sinistru care îi lasă pe oameni descumpăniți, triști și resemnați. Așa că am așteptat până în ultima secundă un plot twist care n-a mai venit. Sau a venit.

Practic, tot episodul a fost un mare plot twist: tehnologia poate face și bine. Să te folosești de un computer ca să scapi de iminența morții pare prea frumos ca să fie adevărat. Dar e. Tehnologia e făcută cu intenții bune, fără motivații ascunse. Iar ăsta e cel mai mare plot twist care ar putea exista vreodată în Black Mirror.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *