Ce e în neregulă cu finalul sezonului 2 din The Handmaid’s Tale

Ce e în neregulă cu finalul sezonului 2 din The Handmaid's Tale

Săptămâna trecut s-a încheiat și al doilea sezon din The Handmaid’s Tale, cel mai bun serial de anul trecut, pentru mine. Primul sezon a fost fără cusur și bazat în totalitate pe acțiunea din cartea lui Margaret Atwood.

Din sezonul doi, lucrurile se schimbă. Creatorii serialului au avut libertate aproape totală de mișcare. Zic aproape pentru că Atwood a ocupat funcția de producător, deci influența ei poate fi resimțită prin unele locuri.

Sezonul a fost, per total, bun. Pe alocuri, chiar mai bun decât primul. Numai că finalul deraiază complet de la traiectoria serialului.

Decizia lui June de a rămâne în Gilead nu are sens, oricum ai privi-o. Putem să deducem că ar putea exista două motive pentru care alege să rămână: să o salveze pe Hannah sau că se întoarcă să distrugă Gilead din interior.

Prima ipoteză, aceea că rămâne ca să o salveze pe fiica ei, Hannah, nu stă în picioare din start. Cum ar putea face asta? Nu are nicio cunoștință din mișcarea de “rezistență”. Sigur, a fost ajutată de Rita și alte câteva “marthas”, dar nu cred că ar mai risca nimeni atât de multe pentru o persoană care a ales să irosească tot sacrificiul lor. Nu are mijloacele necesare să ajungă la Hannah și șansele de a face asta erau, clar, mai mari din afară.

Dacă June are impresia că s-a întors în Gilead ca să distrugă sistemul din interior, iarăși, se înșală grav. E exact ce spuneam mai sus. Pur și simplu, nu are cum. E posibil să fi fost atinsă de sacrificiul Selenei și de suferința ei. A convins-o că merită să rămână și să se lupte, decât să fugă. Numai că ipoteza asta elimină posibilitatea de a lupta din afară, acolo unde ar avea șanse mai mari. E o temă dificilă, sigur. Din ce am văzut în serial, comunitatea internațională nu face mare lucru în afară de a impune sancțiuni economice care nu aduc niciun rezultat. Sună cunoscut?

În ambele situații, faptul că a ales să rămână nu este consistent cu personajul June. Nu e genul de om naiv care vrea să lupte pentru bine în orice circumstanțe. June a lăsat impresia unei persoane care, deși mai are anumite ieșiri riscante (vezi palma administrată lui Fred), în general face alegerile raționale. Știe ce decizii trebuie făcute pentru a supraviețui. În plus, la începutul sezonului nu avea nicio problemă în a fugi, ce s-a schimbat acum? Hannah tot acolo era.

Impresia lăsată este că a fost sacrificată logica de dragul acțiunii. Creatorii serialului par că țin neapărat ca June să fie în Gilead. Dar e deja ceva ce am mai văzut. Timp de două sezoane, June a îndurat tot ce se putea îndura în interiorul Gilead. Cât să mai bați monedă pe asta?

Aș fi vrut ca Handmaid’s Tale să aibă curajul să se schimbe, să se transforme și să se dezvolte. Să exploreze mai mult felul în care comunitatea internațională alege să răspundă unei astfel de situații. Care sunt consecințele? Cum arată restul lumii? Aș vrea o luptă contra sistemului din Gilead mai extinsă, nu concentrată pe un singur personaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *