Problema cu argumentarea de tipul “să nu mai avem beculețe de Crăciun până nu avem spitale”

București

În ultimul timp, am observat tot mai des tipul acesta de argumentare.

“Hai să nu mai montăm luminițe de Crăciun până nu avem spitale” sau “Fără evenimente culturale organizate de primărie până nu avem spitale”. Ba chiar până nu avem UN spital.

Ideea e că “țara arde și baba se piaptănă”. Ce rost are să cheltuim banii pe evenimente culturale, pe luminițe de Crăciun, târguri, fântâni sau altele asemănătoare când am putea face ceva mai folositor precum un spital?

Înțeleg de unde vine argumentul ăsta și îmi dau seama că intențiile sunt bune. Sună logic. Trebuie să îți știi prioritățile, normal. Numai că dacă stăm să analizăm un pic mai în profunzime situația, apar probleme.

Dintre toți cei care aduc astfel de argumente, știe cineva concret cum se organizează bugetul unei primării? Știm exact cine și cum decide? Cum se alocă banii? Recunosc, nici eu nu știu și mă îndoiesc că știu alții. Dacă da, aștept clarificări cu drag.

Deci nu știm exact cum stau lucrurile și nu știm dacă fix din banii de spitale se fac fântâni în București. Presupunem. Nu știm mecanismele.

Dar hai să luăm argumentul și să-l analizăm mai bine. Nu mai montăm luminițe, nu mai facem târguri de Crăciun, nu mai facem fântâni. Ok, până când? Până se face un spital? Asta va rezolva problema, oare? Ok, nu unul, mai multe. Câte? Și după ce se fac spitalele, ce facem cu școlile? Dar cu clădirile care sunt în pericol la cutremure? Dar situația sărăciei din cartierele mărginașe? Dar cu oamenii fără adăpost?

Absolut orice ai face, întotdeauna o să existe ceva mai bun de făcut cu banii. E imposibil să găsești problema aia esențială, să o rezolvi pentru totdeauna și apoi gata, poți să revii la altele mai puțin importante. Nu e realist. Nu așa funcționează lucrurile.

Oamenii au nevoie de cultură, de distracții, este nevoie ca orașul să arate bine. Poate sună superficial, dar asta e realitatea. De fiecare dată când mergi într-un oraș din afară și te miri de ce bine arată, acolo au fost cheltuiți bani pentru asta. Nu ai cum altfel. Ne-am obișnuit să-i criticăm pe cei de la conducere și pe bună dreptate, dar este foarte greu să te împarți în o mie de direcții cu bugetul. Trebuie să fii echilibrat și să acorzi câte un pic pentru fiecare.

Faptul că nu să mai cheltuim nimic pentru târguri de Crăciun sau fântâni nu o să ne facă un sistem de sănătate brici miraculos. Astea sunt utopii. Lucrurile sunt mult mai complexe de atât. E bine să gândim peste primul strat de frustrare care vine natural atunci când vezi milioane de euro dați pe fântâni și spitale în care mor oameni cu zilele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *