Uniunea Europeană ar putea schimba internetul pentru totdeauna

Uniunea Europeană ar putea schimba internetul

Parlamentul European a votat în favoarea unei directive care ar putea forța giganți precum Facebook, Google sau Youtube să facă mai multe pentru a opri distribuirea materialelor fără consimțământul celor care au dreptul de autor asupra lor. Dar această directivă e destul de controversată, ca să fiu politicos. Un mic explainer, mai jos.

Ce propune directiva?

“The European Union Directive on Copyright in the Digital Single Market” este o directivă care care ca scop limitarea materialului fără drepturi de autor pe platformele online. Directivele UE sunt un fel de legislație care stabilesc un obiectiv care trebuie atins de statele membre, așa că dacă directiva va fi aprobată, toate statele membre UE sunt așteptate să își adapteze legile în acest sens.

Articolul 13 din această directivă – cel mai controversat – prevede ca platformele online să filtreze sau să înlăture materialele fără drepturi de autor de pe site-urile lor.

Ce e diferit față de prezent este că până acum cei responsabili de materialele fără drepturi de autor erau chiar cei care le încărcau pe site-uri. Conform articolului 13, platforme ca Youtube, Facebook, Google sau Twitter sunt cele care sunt acum pasibile de sancțiuni dacă există materiale furate pe site-urile lor și astfel ele vor trebui să le filtreze înainte ca acestea să fie încărcate, nu după, la cererea deținătorului drepturilor, ca până acum.

Articolul 13 a fost de numit și “the meme ban” pentru că nimeni nu știe clar ce se va întâmpla cu meme-urile care au ca bază în cele mai multe cazuri imagini cu copyright. Cei care propun legea susțin că ele sunt protejate pentru că sunt considerate parodii, însă alții argumentează că filtrele nu vor putea face diferența între meme-uri și alte materiale cu copyright.

Articolul 11 – taxa pe link

Acest articol va face ca site-urile agregatoare de știri, ca Google News, să trebuiască să plătească taxe site-urilor de știri pentru publicarea unui “snippet” din articolele lor.

Iarăși, nu prea e nimic clar aici. Cam cât din articol poți distribui înainte ca o platformă să fie nevoită să plătească?

Google arată cum ar arăta search-urile dacă Articolul 11 ar fi implementat

Filtrele automate s-au dovedit a fi de prea multe ori ineficiente și costisitoare, așa că o astfel de lege ar putea avea efecte mixte, cel puțin.

Alianța Franța – Germania

Procesul de aprobare al directivei ajunsese într-un impas de curând, dar care tocmai a fost rezolvat printr-o alianță a Franței cu Germania. Cele două țări vedeau lucrurile doar un pic diferit, deși ambele erau de acord cu filtrele de upload. Franța considera că toate platformele ar trebui să le instaleze, indiferent de dimensiuni în timp ce Germania voia ca doar platformele cu venituri de sub 20 de milioane de euro să cadă sub incidența directivei.

Compromisul la care s-a ajuns este următorul: filtrele de upload trebuie implementate de toată lumea, mai puțin de platformele care îndeplinesc următoarele trei criterii: au fost disponibile pentru public de mai puțin de trei ani, au venituri de sub 10 milioane de euro și au mai puțin de cinci milioane de vizitatori unici pe lună.

Ce efecte negative ar putea avea directiva?

O urmare imediată și evidentă este că tot ce postăm sau distribuim online va trebui să fie aprobat anterior de niște filtre de upload (mici mașinării de cenzură), bazate pe agloritmi care are încă au dificultăți majore în a diferenția între materiale care încalcă legea copyrightului și lucruri perfect legale cum ar fi analizele și parodiile.

Internetul ar trece destul de rapid de la un loc în care toată lumea se poate exprima liber – chiar dacă postările pot fi moderate sau date jos ulterior – într-unul în care marile corporații vor funcționa ca niște gardieni care vor decide ce poate fi postat și ce nu. Ar duce probabil la sute, mii, zeci de mii de videoclipuri scoase de Youtube, postări pe Facebook, tweet-uri. De ce și-ar asuma o astfel de platformă vreun risc? Mai bine taie de la început. Legea ar permite o intimidare grosolană care ar tăia din elanul creatorilor de conținut.

În plus, inovația va fi strivită. Orice persoană care se dorește să înființeze o nouă platformă se va gândi de două ori, chiar dacă legislația se va implementa abia peste trei ani. Orice companie care nu își permite armate de avocați care să se asigure că totul este în regulă din punct de vedere legal ar putea hotărî să interzică din start accesul europenilor ca să excludă orice risc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *